Kan du ikke få luft (nok)...?
- Pia Wedde
- Sep 17, 2024
- 2 min read
Updated: Sep 18, 2024
Vågner du træt eller holder energien ikke hele dagen, kan iltoptaget under søvnen være et nøglepunkt.
Ca. 200.000 danskere lider iflg Sundhedsstyrelsen af søvnapnø, og det estimeres at langt flere er udiagnosticerede.
Ilt er så væsentlig for kroppens og hjernens energiprocesser, at afvigelser og for lave niveau'er kan have afgørende betydning for den energi du starter dagen med, og den energi du (autonomt) producerer i løbet af dagen.
Ilt er afgørende for:
Cellulær respiration
Udskillelse af affaldsstoffer
Immunsystemets funktion
Væv og organers funktion (særligt hjerne og hjerte)
Stofskifteprocesser
Uden ilt ville cellerne ikke være i stand til at producere den energi, de har brug for, hvilket ville føre til, at vitale organer svigter - ultimativt med fatale resultater.
Men hvad så hvis denne autonome funktion er langt fra optimal?
Og hvordan ved du det?
Apple, Whoop, Oura mv er alle opmærksomme på vigtigheden af en god iltoptagelse, og måler din iltoptagelse vha. (Sp02) i blodet via en pulsoximeter sensor.
Ilt udgør sammen med væske og søvn, de mest afgørende elementer for et stærkt fundament for vitalitet og velvære. Og selv uden søvnapnø, kan dit iltoptag være udfordret.
Iltmætning i blodet er således et godt målepunkt at kende, hvis du vil optimere din energi, fokus, produktivitet og performance - eller hvis energien er udfordret og du vil minimere dine risici for at udfordre immunforsvar, få inflammationer og andre begrænsende faktorer.
Har du ikke en af ovennævnte devices kan du måle din iltmætning med en pulsoximeter, og dit niveau skal være mellem 95 og 100.

Søvnapnø bør tjekkes ved lægen.
Er du under dit optimale niveau i dagtimerne, kan det trænes.
Fysisk form og eventuel overvægt spiller også ind, både ifht. søvnapnø og dagtimer.
Men er din iltoptagelse en markant afvigelse, anbefales tjek af hjerte og lunger.
Breathing og Breathwork er et af de mange spændende tema'er på Cph Health Week, Øksnehallen 21-22. september 2024.
Foruden hjælp fra motion (særligt cardio træning) og vejrtrækningsøvelser, er der hjælp at hente fra kostelementer, der dels har antiinflammatorisk effekt (fx omega3), dels nedbryder slim (NAC) og afslapper samt forbedrer energiudnyttelse i muskler, herunder også de respiratoriske muskler (L-carnitin og magnesium).